onsdag, juni 06, 2007

Recept på Kruskalimpa


Sätt ugnen på 150-175 grader.

1 liter filmjölk
2 dl sirap
1½ tsk salt
5 tsk bikarbonat
5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
1½ dl rågmjöl
2 dl havre eller vetekross (förkokas)
2 dl vetegroddar
1½ dl vetekli

Förkoka havre eller vetegroddarna en liten stund så ni inte tuggar av er tänderna på brödet. Jag brukar ta lite drygt en dl kross med ca 2 dl vatten och låta det koka in. Saknar man ett mjöl fyller man bara på med något man har!

Blanda ihop allt kallt och häll i smorda formar (3 st) och grädda i ca 75 minuter eller tills de släpper från kanterna.

Har man inte 3 brödformar går det precis lika bra med en ugnsform som motsvarar mängden.

Frys in det bröd som ni inte tror ni använder inom ett par dagar. Hembakt bröd möglar fortare än köpt!

Glöm inte att den första brödbiten MÅSTE man ta direkt efter att man tagit brödet ur ugnen men lite smör och en ostskiva på. Det är den ABSOLUT godaste biten av brödet!

Inga kommentarer: